torsdag 10. desember 2020

Møt Oslo-filharmoniens sjel

 


Når musikerne i Oslo filharmoniske orkester gir seg i kast med de store russiske mestere, blottlegges arven etter Mariss Jansons. Det er nesten så hans interpretasjon av denne type musikk forsatt sitter i orkesterets sjel.


Nå er det de samtidige komponistene Sergei Prokofiev (1891-1953) og Nikolai Myaskovsky (1881-1950) som er satt opp mot hverandre på denne innspillingen med vårt nasjonalorkester, som igjen mesterlig ledes av tidligere sjefdirigent Vasily Petrenko.

Platen innledes med Prokofievs  - etter eget utsagn - beste verk, hans Symfoni nr.5 i B-dur op.100. Og det er lett å si seg enig med komponisten. Petrenko er meget god i sin tolkning av symfonien. Klangene, tempiene og de fascinerende rytmikken som vi ofte finner i russisk musikk tas vel vare på. Og når den fremføres med slik vitalitet, intensitet og overskudd som Oslo-filharmonien og Petrenko oppviser, sklir den raskt inn som en favoritt i samlingen.

Personlig synes jeg denne innspillingen står seg veldig godt sett opp mot to av mine favorittinnspillinger,  Mariss Jansons Leningrad-innspilling og Concertgebouw-orkesterets versjon med Vladimir Asheknazy. Nå har jeg tre favoritter av denne symfonien.

Nikolai Myaskovsky er nok for mange en mer ukjent komponist. Myaskovsky og Prokofiev var samtidige og de var nære venner. På denne platen er det hans Symfoni nr.21 i fiss-moll op.51 som presenteres. En forholdsvis kort symfoni som ikke så alt for ofte står på programmet til norske symfoniorkestre. Jeg har en eldre innspilling med USSR symfoniorkester og Jevgenij Svetlanov - og det slår meg at OFO og Petrenko har flere falsetter i sitt spill. Spesielt innledningen i klarinetten er så uendelig vakker at man rett og slett setter seg ned og er bergtatt. Og hele symfonien - i Oslo-filharmonikernes tapning - virker så uendelig mye varmere både i tolkning og klang enn den eldre sovjetiske innspillingen. Klangen skyldes nok datidens opptaksteknikk, men tolkningen er mer tiltalende.

Det er et storfint møte orkester og dirigent gir oss - av to komponister som hadde et livslangt vennskap.

PROKOFIEV SYMFONI NR.5 / MYASKOVSKY SYMFONI NR.21
Oslo Filharmoniske orkester - Vasily Petrenko (dirigent)
LAWO Classics LWC1207 (2020)
Spilletid: 62:34
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar