mandag 7. desember 2020

Klassiske klaverperler

 


Pianisten Kristian Ofstad Lindberg gir oss musikk av tre virkelig store komponister. Franz Liszt (1811-1886), Robert Schumann (1810-1856) og Ludvig van Beethoven (1770-1827) er store innen denne sjangeren. Og verdens største pianister har spilt inn musikken før med jubel både fra publikum og kritikere. Så da tenker jeg - i det jeg trykker på play på anlegget - hvordan tør han?


Kristian Ofstad Lindberg er ikke av det mest kjente navnene blant norske pianister. Men når en titter etter, har han en solid bakgrunn fra Norges Musikkhøgskole. Han har også studert i Berlin og Paris og har hatt konserter blant annet i Berlin, New York, London og Kyoto, samt her hjemme.

Og så var det prosjektet da. Musikk som de aller aller største har spilt inn før ham. Det er bare å si; takk for at du tok sjansen. 

Dette er blitt en plate jeg personlig har blitt veldig glad i. Her er det spenst i spillet - det er følelser i de vakre små satsene i Schumanns «Kinderszenen». Beethovens Appassionata-sonate spilles med virtuositet og overskudd, og i Franz Liszts h-mollsonate opplever vi blendende spill. Og ja - dette holder så absolutt mål. Dette er klassikere som tolkes på et engasjerende og spesielt fint vis. Her er det intensitet, musikalitet og en klanglig fargelegging som resulterer i en lytteropplevelse som overgår mye av det jeg har hørt tidligere. Musikken flommer nær sagt ubesværet ut av høyttalerne - og pianisten formidler disse storverkene på meget godt vis.

At det er en forholdsvis ukjent nordmann som nå banker på den spennende konsertdøra er herlig!

Denne innspillingen bør anskaffes!

På plata:
Franz Liszt: «Klaversonate h-moll» S.178
Robert Schumann: «Kinderszenen» op.15
Ludvig van Beethoven: «Klaversonate nr.23 f-moll» op.57

KRISTIAN OFSTAD LINDBERG: «Of Innocence and Experience»
2L 161 (2020)
Spilletid: 75:28


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar