torsdag 17. desember 2020

Et viktig og god innspilling

 


Norsk musikkhistorie er egentlig ikke så veldig rikholdig i forhold til mange andre land, selv om vi har våre topper som Grieg, Svendsen, Halvorsen, Sæverud og Nordheim. Otto Winter-Hjelm (1837-1931) er en komponist som ikke alt for ofte høres hverken i de store konsertsalene eller på cd. Kringkastingsorkesteret har gjort noe med det.


Winter-Hjelm er den norske symfoniens far. Under studier i Berlin kom hans første symfoni til verden, mens nummer to kom til året etter. At det stoppet der - til tross for at den 25 år gamle komponisten skulle bli hele 94 år - er synd. Man kan bare tenke seg hvor mange store orkesterverk han kunne skapt i sin levetid, selv om han var av det konservative slaget når det gjaldt musikk.

De to symfoniene han skrev er her samlet for første gang og det er historisk sett viktig å få på plass en solid kvalitetsinnspilling av disse symfoniene. Kringkastingsorkesteret viser ser igjen frem som en meget god formidler av norsk musikk. Symfoniene presenteres med sublim klang i orkesteret. Presisjon og varme preger innspillingen, noe musikere og dirigent har all ære av.

Det er en gledelig begivenhet når et slikt materiale blir tilgjengeligjort. Jeg har tidligere kun hørt Winter-Hjelms 2. symfoni med Bergen-filharmonien og Kjell Ingebretsen i en lett knitrende lp-innspilling fra 1984, så det er virkelig bra at det har kommet opp en ny og moderne innspilling med meget god lydkvalitet.

Anbefales!

OTTO WINTER-HJELM: Symfoni nr. 1 & 2
Kringkastingsorkesteret
Miguel Harth-Bedoya (dirigent)
Simax Classics PSC1359 (2020)
Spilletid: 59:35 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar