søndag 20. desember 2020

Orgelet som orkester


 Det er spennende musikk - om enn litt ukjent - som Halgeir Schiager presenterer på denne splitter nye platen med komponistene Friedrich Kühmstedt (1809-1858), Jan Albert van Eyken (1823-1868) og Julius Reubke (1834-1858).


Orgelmusikk på midten av 1800-tallet begynner etter hvert å få stor påvirkning fra symfoniorkesteret. Og da begynte også byggingen av større orgler å ta seg opp, nettopp fordi den klanglige bredden begynte å bli viktig - også fordi utviklingen av orgelet som konsertinstrument skjøt fart.

Halgeir Schiager er en av landets fremste organister og han har en fin nese for å finne frem til storslagen musikk som i alle fall mine ører sjeldent eller aldri har hørt før. Schiager er forholdsvis aktiv på cd-fronten, og denne gangen er det altså spennende tysk orgelmusikk, som på en måte markerer overgangen til bruken det store orgelet som et fantastisk konsertinstrument, han formidler.

Og det er formidles særs godt. Det er veldig godt å oppleve disse store verkene som Schiager henter frem til sine innspillinger. Og når også det lydtekniske er tatt godt vare på av plateselskapets tekniker, så blir det fantastisk flott å oppleve disse fargerike klangkaskader, selv i godstolen hjemme. Det er egentlig bare å sette seg ned og nyte i 80 minutter. Ta gjerne tid til å lese Schiagers opplysende skriverier i cd-heftet!

Halgeir Schiager er en musiker som har spilt i store deler av Europa og spesielt hans innspillinger med musikk av Petr Eben (kan leses om på denne bloggen) er av det fine slaget. 

Dette er en plate som anbefales varmt!

På plata:
Friedrich Kühmstedt: «Fantasie» op.47 og «Grosse Sonate i G-dur» op.49
Jan Albert van Eyken: «Sonate nr.2 for orgel» op.15
Julius Reubke: «Orgelsonate - Der 94. psalm»

HALGEIR SCHIAGER: Orgelverk av Kühmstedt, Reubke og Eyken
Lawo Classics LWC1205 (2020)
Spilletid: 78:53

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar