onsdag 30. desember 2020

En lyrisk og rytmisk Hvoslef

 


Vi er kommet til album nummer sju i serien med kammermusikk av Ketil Hvoslef (f. 1939). Tre verk presenteres - og det er tre verk som viser spennet i Hvoslefs skriverier for ensemble.


Det er platas eldste verk som innleder innspillingen. «Trio for sopran, alt og piano» skrev Hvoslef i 1974 og teksten i dette verk et korte enstavelsesord - for så vidt uten mening, men fungerer aldeles utmerket i verkets innpakning, der både det melodiske og det rytmiske spiller sentrale roller. De to unge sangstudentene fra Griegakademiet imponerer stort.

«Strykekvartett nr. III» fra 1998 er det "yngste" verket på plata, og kanskje ett av de mest kjente som Hvoslef har skrevet i kammermusikk-sjangeren. Her er det typiske "hvoslefske" innfall, korte elementer i både rytmikk og melodikk som går igjen. Komponistens bruk av det som kan benevnes som fragmenter skaper musikalske spenninger i verket - og her må jeg berømme kvartetten som framfører verket. Musikerne formidler de musikalske spenninger og dramaturgien i oppbyggingen av elementene på en fortreffelig måte.

Plata avsluttes med noe så spesielt som en sekstett for fløyte og fem slagverkere, skrevet i 1986. I dette verket får vi virkelig presentert rytmikk og melodi på en meget god måte. Igjen er det musikalske elementer som fascinerer og elementer fra fremmede kulturer dukker opp i fløytas klangverden. Å bruke fem slagverkere, med alt det instrumentarie som finnes, gjør dette verket til en særdeles lyttervennlig opplevelse. Verket er skrevet til Manuela Wiesler og slagverksgruppa Kroumata.

I likhet med de tidligere innspillingene med Hvoslefs kammermusikk er det musikere fra Griegakademiet og Bergen filharmoniske orkester som er utøvere. Kanskje unødvendig å si at det er en fryd å lytte til musiseringen!

Musikere er: 
Mari Galambos Grue, sopran - Anne Daugstad Wik, alt - Einar Røttingen, piano - Ricardo Adrionzola, fiolin - Mara Haugen, fiolin - Ingrid Rugesæter, bratsj - Ragnhild Sannes, cello - Eivind Sandgrin, fløyte - Craig Farr, slagverk - Sigvald Fersum, slagverk - Gard Garshol, slagverk - Mathias Matland, slagverk og Ola Berg Riser, slagverk

KETIL HVOSLEF: Chamber Works No VII
LAWO Classics LWC1200 (2020)
Spilletid: 53:54

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar