torsdag 10. september 2015

TromboneKick: Herlig underholdning

Sverre Riise - trombone. Samtidsmusikk av tre norske komponister. Sært tenker du kanskje?
Langt i fra - dette er stor kunst og glitrende underholdning rørt sammen på en 57 minutter lang cd. Det kan kanskje ikke gjøres bedre!

For undertegnede som har lånt øre til Arne Nordheims (1931-2010) musikk opp gjennom årene, så er det alltid med et smil man kan lytte til Nordheims musikalske krumspring og kreasjoner rundt fantasidyret «snark» fra tullediktet «The Hunting of the snark» og også i Nordheims oppfølger «The Return of the snark». To verk som er med på å gi ordet samtidsmusikk et riktig så underholdende skjær, noe også Riise vet å sette pris på ved å lage et riktig så fint cd-cover.

Nordheims «Vevnad» viser Nordheims kompositoriske storhet i kammermusikken, og det viser med all tydelighet at han visste å skrive for dette instrumentet.
Og fasinasjonen er der med en gang. Riises formidling av denne musikken er nok den beste undertegnede har hørt av disse verkene. Spesielt i «Snark-stykkene» er det kraft, teknikk og ynde som fyller ørene.
Sverre Riise, som også er aktuell i Ensemble Ernst cd «But» med Ørjan Matres (f. 1979) verk «...but I must have said this before...», har på denne platen tatt med et verk av Matre i det litt mindre formatet - «...since I say it now» - er skrevet for trombone, cello og klaver. Et stykke musikk holdt i en slags mørk klanglig sfære. Meget godt formidlet.
Platen avsluttes med to verk av Jon Øivind Ness (f. 1968). «Moray» for trombone, cello og klaver, samt «The Dangerous Kitten» - en trombonekonsert som er hentet fra innspillingen «Dandy Garbage» fra 1999. Begge verkene med store utfordringer for trombonisten, både teknisk og musikalsk, noe som Riise løser på et smått uimotståelig vis.
Dette er altså en plate som portretterer en musiker av stort format - i musikk med stor underholdningsverdi.
En fin tekst i cd-heftet er med på å gi et meget fint inntrykk av denne platen. 

Strålende medmusikere på denne platen er:
Emery Cardas, cello - Asbjørn Blokkum Flø, elektronikk, Sigstein Folgerø, klaver og Oslo Sinfonietta under ledelse av Christian Eggen.

SVERRE RIISE: «Snarks in the Kitchen»
Aurora ACD 5081 (2015).
Genre: Samtidsmusikk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar