mandag 7. september 2015

Henrik Ødegaard: Spennende vokalmusikk

Henrik Ødegaard (f. 1955) er en komponist man ganske sikkert har hørt musikk av, kanskje uten å være oppmerksom på det. Han har blant annet skrevet en rekke korverk, og gjort mange arrangementer for ulike vokalbesetninger. I «Music for solo voices»møter vi stemmen i forskjellige settinger - og inspirasjonen fra folkemusikken og den gregorianske sangen er tydelig.

Det er et solid beite med musikere Ødegaard har med på denne platen. Berit Solset, Berit Opheim og Aasmund Nordstoga er alle strålende sangere som tar for seg Ødegaards musikk. Platen innledes med «Antiphona I», som er inspirert av den gregorianske sangen. Her møter vi Berit Solsets varme stemme, som på mange måter er med på gi verket litt mystikk.
Med«I fred vil eg leggja meg ned» blir vi kastet rett inn i folketonenes verden. Berit Opheim formidler musikken med kraft og skjønnhet.
I vokalduetten «Ditt blåe vatn du» viser Opheim og Nordstoga et herlig samspill, der de er med på foredle komponistens toner til noe nyskapende og vakkert. Stadig pirker musikken borti lytteren med spennende klanger.
I to verk har Ødegaard brukt den tradisjonelle akkompagnatøren. Musikk som passer godt som kontraster på denne produksjonen. «In the bleak midwinter» er det Berit Solset som ledsages av harpisten Malgorzata Milewska Sundberg, og i «Three Blake Songs» er Gundrun Klakegg som akkompagnerer henne på piano.
Vokalgruppene Nordic Voices og Fauna avslutter denne platen. Og igjen blir man slått av hvor mange dyktige sangere som finner sammen i mindre grupper. Nordic Voices har gjort en rekke strålende produksjoner, og deres to bidrag på denne platen, «Såmannen og skapningane» og «Ave Verum Corpus» ligger ikke tilbake fra det vi tidligere har hørt fra denne sekstetten,
Vokalgruppen Fauna beveger seg i brytningen mellom den klassiske stilen og jazz. De har medvirket på jazzsangerinnen Elin Rosselands siste plate - og de fem sangerne blomstrer virkelig i «Syng i stille morgenstunder». En herlig liten avslutning på en variert plate der stemmen presenteres på utrolig flotte måter.

HENRIK ØDEGAARD: «Music for solo voices»
Grong Musikkproduksjon GMP15019 (2015)
Genre: Samtidsmusikk


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar