fredag 25. september 2015

Den vakre sangen

Her er en liten perle av en cd. Nidarosdomens jentekor og Trondheimsolistene er sammen om en plate som innehar mye fantastisk musikk, skrevet av tre ulike og spennende komponister.

Det innledes med «Magnificat» av Kim André Arnesen (f. 1980). Arnesen er en ytterst talentfull komponist, med kor som sitt spesialfelt. I «Magnificat» har han i tillegg til jentekor og strykorkester også med klaver og orgel. Og på dette verket spesielt er det absolutt på sin plass med et godt lydanlegg i stua. Lindberg Lyd har produsert denne innspillingen i både 5.1 DTS HD og 9.1 Auro 3D, noe som gjør den lydmessige opplevelsen utrolig rik.
«Magnificat» er skrevet i 2010 og er på mange måter den bærende kraften på denne platen. Verkets sju satser er ikke direkte nyskapende musikk, men musikk som føyer seg pent inn i dagens moderne verden vedrørende nye korverk. Likevel er det et par spenstige satser som presenteres og spesielt den innledende og den siste satsen er særs god. Da utfordres koret i klanger som gjør satsene til meget interessant lytting. At det er barn og ungdom som bekler stemmene i verket gjør opplevelsen virkelig god.
Aaron Jay Kernis (F. 1960), som mange også forbinder kormusikk, er representert med «Musica Celestic» for strykeorkester. Et vart og flott verk som setter annen produksjon av Kernis i et spennende lys.
Plata avsluttes med to verk av den nye norske «kor-komponist-guruen» Olav Gjeilo (F. 1978). Den korte «Tundra» og den lengre «Song of the universe» er fin bruksmusikk for kor som vil mer enn gjennomsnittet av norske kor.
Likevel er det Kim André Arnesens «Magnificat» og Kernis verk for strykere som virkelig setter sine spor på denne platen. Her formidler kor og orkester musikalske spenninger av høy klasse.
Nidarosdomens jentekor er en god match til Trondheimsolistene. Balansen er bortimot perfekt i dette lydbildet - et lydbilde som er usedvanlig flott.
Verd å nevne er også solistene på «Magnificat», Lise Granden Berg (sopran) og Cecilie Ertzaas Overrein (sopran).
Det er Magne H. Draagen som sitter på orgelkrakken i Nidarosdomen i «Magnificat».

NIDAROSDOMENS JENTEKOR & TRONDHEIMSOLISTENE: «Magnificat»
Dirigent: Anita Brevik
Leder for Trondheimsolistene: Øyvind Gimse
2L -106-SABD (2014)
Genre: Klassisk / vokalmusikk


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar