tirsdag 29. september 2015

Baiba Skride og OFO: Blendende spill

Den latviske fiolinisten Baiba Skride oppviser strålende spill på denne platen med musikk av polske Karol Szymanowski (1882-1937). Med seg har hun er sprudlende opplagt Oslo Filharmoniske Orkester under ledelse av Vasily Petrenko, samt sin søster Lauma Skride ved klaveret.

Det er de to fiolinkonsertene til Szymanowski som innleder plata. Baiba Skride debutert på BBC Proms med den første fiolinkonserten sammen med nettopp Oslo-filharmonien og Petrenko, noe som resulterte i at hun umiddelbart ble re-engasjert av konsertarrangøren.
De to fiolinkonsertene er spilt inn i 2013, og her får vi møte et lite under av en fiolinist. Den første konserten, som er skrevet i 1916, er sprudlende - mens den andre konserten, skrevet i 1933, har et litt mer alvorlig preg over seg.
Solisten tolker disse to konsertene på en fasinerernde måte. I den første konserten er hennes spill utadvent og lystig, mens det er refleksjon og varhet som preger den andre konserten. Og begge framføringene er en uimotståelig opplevelse for øret.
Oslo-filharmonien ledsager solisten på et herlig vis, og fremstår nok en gang som et internasjonalt orkester av rang. Orkesterets sjefdirigent Vasily Petrenko viser her en modenhet i sin innstudering av to teknisk krevende konserter, der også orkesterstemmene er uhyre viktige.
Platen avsluttes med tre umåtelig populære små stykkene som utgjør «Myter» for fiolin og klaver. Her er søster Lauma en medmusikalsk aktør av meget godt merke.

På plata:
Karol Szymanowski: «Fiolinkonsert nr.1» op.35, «Fiolinkonsert nr.2» op.61, «Myter» op.30

BAIBA SKRIDE / OSLO FILHARMONISKE ORKESTER: Musikk av Karol Szymanowski
Vasily Petrenko, dirigent
Lauma Skride, klaver
Orfeo C 873 141 A (2014)
Genre: Klassisk


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar