torsdag 20. februar 2020

Bruckners sjette

Den gode og solide lytting på Bruckners symfonier tar tid. De er alle forholdsvis lange og krever sin lytter. Men når man setter seg ned og tar aktivt del i det som strømmer ut av høyttalerne, ja da får man en belønning.

Bergen-filharmonien er definitivt ikke lettskremte. De gir seg i kast med den ene signalkomponisten etter den andre, og spiller inn musikk som verdens beste orkestre har gjort før dem. Denne gangen er det Anton Bruckners sjette symfoni som er lydfestet. Bortsett fra den herlige første-satsen, har denne symfonien - i mine øyne - aldri kommet opp mot kvaliteten i den fjerde symfonien, samt de tre siste han skrev.
Når det er sagt så er det en fin innspilling vestlandsorkesteret har produsert - og det var slett ikke dumt å engasjere den danske dirigenten Thomas Dausgaard til dette prosjektet. Han maler linjene i Bruckners musikk på et meget fint sett, og han er også oppmerksom på komponistens tempi og andre angivelser i partituret.
Musikerne følger fint opp Dausgaards forming av denne symfonien og spiller med glød og stor musikalitet. Ved siden av den første satsen (som er en sikker vinner i mine ører), ble jeg litt overrasket over mitt fornøyde musikalske smil som dukket opp i løpet av den tredje satsen (Scherzo). Her pensles det med mange fine farger, tempiene er nydelige og det musikalske resultatet er særdeles godt.
Dette er en fin innspilling av en av de (i mine øyne) mindre kjente symfoniene til Anton Bruckner (1824-1896).

Bruckner fikk aldri hørt en komplett framførelse av dette verket. Det ble først gjort i 1899 - tre år etter hans død. Dirigent ved det tilfellet av Gustav Mahler, og da med en rekke endringer i partituret, gjort av Mahler. Den første "ekte" framførelsen ble først gjort på midten av 1930-tallet.

Min favoritt-innspilling er Berlin-filharmonikerne fra 1990 med Herbert von Karajan.

ANTON BRUCKNER: «Symfoni nr.6 A-dur»
Bergen filharmoniske orkester - Thomas Dausgaard (dirigent)
BIS-2404 SACD (2020)
Spilletid: 52:40


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar