lørdag 8. februar 2020

Norsk-finsk og ett piano

Pianisten Laura Mikkola er en pianist som har markert seg med en rekke gode innspillinger, blant annet i samarbeid med dirigentene Hannu Linto og Paavo Järvi. Fra å formidle musikk av Erkki-Sven Tüür, Sergej Rachmaninov, Einar Englund og Einojuhani Rautavaara, så har hun tatt for seg pianostykker av den norske komponisten Svein Hundsnes (f. 1951).

Musikken på denne platen er variert. Den er skrevet mellom 2008 og 2018 og inneholder elementer som gjør lyttingen interessant. Dette er også pianisten Laura Mikkola i stor grad deltagende i. Spillet er rent, og hun får frem de dramatiske vendinger som Hundsnes har skapt.
Rytme og farger er elementer som går igjen på denne innspillingen. Spesielt fikk jeg sansen for de fem satsene som utgjør «Downtoned Beats» (2013-2015). Dette er beskrivende musikk som Mikkola formidler på et meget fint sett. De sju små stykkene som utgjør Clavinata 1-7 (2015-2018) er også spennende lytting - der komponistens stadige skiftinger i både rytme og melodiske innfall er forfriskende. Komponisten henter inspirasjon til musikken fra mange stilarter og komponister - og en kan kanskje si at musikken speiler litt av det musikalske mangfold som finnes i dag rundt om.
«Pianosonate nr.1» (2008-2018) er også i stor grad basert på rytmiske elementer, men midtsatsen (som ble min lille favoritt) frister til utsøkt klangbehandling - som Laura Mikkola formidler godt.
Denne produksjonen er vel verd å låne øret til - både for å bli bedre kjent med en av våre mange komponister, og for å oppleve en pianist som blant annet har vunnet Queen Elisabeth Music Competition.

SVEIN HUNDSNES: Musikk for piano
Laura Mikkola, piano
Grand Piano NAXOS GP 800 (2020)
Spilletid: 64:58

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar