mandag 10. februar 2020

Godt musikalsk drama!

To dramatiske og flotte verk avslutter Vasily Petrenko og Oslo-filharmoniens innspillinger av orkestermusikken til Richard Strauss (1864-1949). «Eine Alpensinfonie» og «Tod und Verklärung» er beskrivende musikalske drama på sitt aller beste - og musikerne og dirigent løfter dette til meget gode høyder.

Det er "Alpesymfonien" (skrevet mellom 1911 og 1915) som innleder denne platen. Det rundt femti minutter lange tonediktet er fullt opp av dramatiske, mystiske og maleriske høydepunkt. Her opplever lytteren alt som har med en riktig så dramatisk fjelltur å gjøre. Soloppgang og solnedgang, regn, vind, skog, storm - joda det meste har den godeste komponist fått med - og han ble i ung alder tatt med på en slik fjelltur i Oberbayern - ikke umulig at den opplevelse satt i da han skrev verket.
«Tod und Verklärung» fra 1889 er i denne tapningen kanskje det beste på denne platen. Her møter vi en kunstners siste timer - gjennom feber, smerte, søvn og tanker. Og her er Petrenko og Oslo-filharmonien dyktige til å male frem de litt mer innadvendte stemninger enn det som finne i alpesymfonien.
Det storslagne verket «Eine Alpensinfonie» op.64 er et av mine absolutte favorittverk, og i samlingen i hylla finnes innspillinger med Wien-filharmonikerne og Haitink, DR symfoniorkester og deBurgos, Staatskapelle Dresden og Sinopoli, samt den jeg egentlig har falt mest for; Andris Nelsons tolkning med Berlin-filharmonikerne - og jeg fikk også med meg Oslo-filharmoniens og Mariss Jansons strålende versjon i hans siste sesong som sjefdirigent i 2001.
Denne versjonen som Petrenko gir, utløser ikke det siste lille - som billedlig sett, skal sette ut lytteren. Det spilles strålende i alle grupper - og klanglig sett er Oslos orkester bedre enn noen sinne. Men det siste lille mangler på denne - tross alt - flotte innspillingen.
CD-heftet kan være god lesning før du lytter til platen!

RICHARD STRAUSS: Orkesterverk
Oslo Filharmoniske Orkester - Vasily Petrenko (dirigent)
LAWO LWC1192 (2020)
Spilletid: 75:43

1 kommentar:

  1. I want to bay this music culture, in Lawo classical music culture..

    SvarSlett