torsdag 6. februar 2020

Små musikalske historier fra barokkens verden

Georg Philipp Telemann (1681-1767) var en mann med en enorm produksjon. Han skrev for de aller fleste instrumenter i sin samtid - og da var blokkfløyten sentral. Dette instrumentet kan følges tilbake til 1300-tallet og var i stor grad et bruksinstrument. Her er alle Telemanns ni sonater samlet - og det gir et godt innblikk i den eleganse som også blokkfløyten stod for i barokkens tid.

Igjen er det av det særdeles gode å lytte til Caroline Eidsten Dahls flotte spille på dette instrumentet. Det er ikke noe fiksfakseri denne musikeren driver med, men ren musikalsk formidling som er helt nydelig å lytte til. Noen vil kanskje si at disse stykkene ikke har den største betydning i dag - og det kan så være. Men i barokken (og før det), betydde dette instrumentet mye for utviklingen av blant annet komponistgjerningen - samt også av publikums tilknytning til den seriøse musikken.
Når Eidsten Dahl tar tak i dette og formidler musikken til oss, forøvrig på en fremragende måte, får jeg som lytter lyst til å dykke litt videre ned i denne tidens musikk - som ikke nødvendigvis skal fokusere på de tradisjonelle "store" instrumentene - blant annet tasteinstrumentene. Så gleden av å lytte til dette instrumentet - kall det gjerne forløperen til dagens moderne tverrfløyte - er stor, nettopp med bakgrunn i instrumentets historie.
Så var det utøverne. Det er fremragende spill i disse sonatene, som nok kan kalles lett underholdning i dag. Og det er bare å dele ut de fine musikalske blomstene til Caroline Eidsten Dahl, barokkcellisten Kate Hearne og cembalist Christian Kjos. De kan sin barokkhistorie!

GEORG PHILIPP TELEMANN: Recorder Sonatas
Caroline Eidsten Dahl, blokkfløyte - Kate Hearne, barokkcello - Christian Kjos, cembalo
LAWO Classics LWC1181 (2019)
Spilletid: 64:32

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar