onsdag 28. oktober 2015

FAUNA: Folketonens kontraster

Vokalgruppen Fauna ble etablert høsten 2009 på Norges Musikkhøgskole. Gruppen arbeider med folkemelodier utenfor den tradisjonelle folkemusikktradisjonen, og klanglig befinner jentene seg i et utradisjonelt landskap da gruppen består av to jazzvokalister og tre klassiske sangere.

Vi hører tidlig at de kan sin folkemusikk. At man også inkluderer den spesielle kvedeteknikken, viser et stort mangfold hos de fem sangerne.
Dette, samt at det formidler et spesielt og tidvis rått klangbilde, gjør «Solefall» til en spennende opplevelse.
Spesielt i «Krist sto opp av døde», der melodien er fra 1400-tallet, og i «Nattergal» møter vi kvinnestemmer som også tar opp i seg den fasinerende og berømte mannskorklangen i tittelkuttet fra filmen om «Ronja Røverdatter». Intensiteten er der - og den litt uryddige råskapen gir spesielt «Krist sto opp av døde» en spennende ny drakt.
De fem stemmene er alle ulike. Og her har kvintetten klart å finne en meget god balanse seg i mellom. De fremhever på mange måter sine egne klangidealer, og da er det dyktig gjort at sangerne finner «sin plass» i de fargerike tonebildene.
Kvintetten har også vært flinke til å finne musikk som både forener og kontrasterer i lytterens ører. Fra den enkle solosangen - til dissonerende kakofoniske elementer. Og de skal ha all ære av å sette sammen gode arrangementer av så kjente folketoner. Det gir musikken dimensjoner som man ellers ikke finner i de vanlige vokalinnspillingene av disse stykkene.
«Solefall» er en plate som bryter litt ny vei i den vokale folkemusikkens mange irrganger. Det krever litt mot å gi ut en slik plate - og da er det godt å høre at man lykkes.

Fauna er:
Silje Worquenesh Østby Kleiven, Camilla Marie Bjørk Andreassen, Beate Børli Løkken, Christina Thingvold og Gudrun Emilie Goffeng.

FAUNA: «Solefall»
TerjeB Production
Spilletid: 45:21

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar