fredag 17. januar 2020

Den argentinske harpe

Sidsel Walstad - harpist, møter argentinske Alberto Ginastera (1916-1983). Og her gnistrer det av rytmikk og klanger fra en solist og et orkester som formidler på høyt plan.

To verk av den argentinske komponisten er med på denne platen. Hans «Harpekonsert» op.25 og «Variaciones concertantes» op.23.
Harpekonserten er etter sigende ett av de vanskeligste stykkene som en harpist kan gi seg i kast med. Den inneholder mye - rytmikk - mystisk skjønnhet og tekniske utfordringer som krever enormt av solisten.
Men Sidsel Walstad overbeviser. Spillet er vakkert og dynamisk. Hun gir liv til harpestrengene så musikken danser ut av høyttalerne i stua. Joda - her snakker vi god formidling på øverste nivå.
De tre satsene i konserten sine kontraster - hvilket både solist og Kringkastingsorkesteret løser på forbilledlig vis. Bare å balansere den tidvis massive orkesterklangen opp mot harpen er en kunst, som også må deles med dirigent Miguel Harth-Bedoya.
I «Variaciones concertantes» har komponisten skrevet 12 satser, der harpisten i mange tilfeller har medsolister i orkesteret. Også her stilles det store krav musikerne - både som solister og i tutti-partiene.
Spesielt herlig er den avsluttende rondoen. Det er litt av en finale!

Solist og orkester overbeviser med en meget god plate som ledsages av et cd-hefte med fin tekst av Jan Fredrik Heyerdahl.

ALBERTO GINASTERA: Musikk for harpe og orkester
Sidsel Walstad, harpe
Kringkastingsorkesteret - Miguel Harth-Bedoya (dirigent)
LAWO Classics LWC 1182 (2019)
Spilletid: 48:52

I skrivende stund arbeider undertegnede som vikar i NRK Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar