lørdag 18. januar 2020

Kammermusikkens perfeksjon


Mozarts 43 minutter lange «Divertimento i Ess-dur» KV 563 er kanskje det beste innen kammermusikken som er skrevet i Mozarts samtid - og muligens en del år fremover. TrioTaus har så definitivt funnet nøkkelen til en helt fantastisk versjon.

Bare det å formidle denne mesterens musikk må være et privilegium. Og når det gjøres med slik innlevelse som musikerne i TrioTaus gjør er det bare å nyte.
Liv Hilde Klokk -fiolin, Ida Bryhn -bratsj og Torun Sæter Stavseng -cello serverer altså et fantastisk og visjonært mesterverk for oss lyttere.
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1971) skrev en rekke divertimenti i løpet av sin karriere. Dette regnes for så vidt som renspikket underholdningsmusikk - men i den verdenen så kommer altså det skinnende øyeblikket da det dukker opp det perfekte musikkstykket. Slik er det med dette verket. Det skinner og står både i hans samtid og ettertid som det ultimate verket. Og hva gjør så ettertidens musikere med noe som er perfekt?
Vel - man formidler det akkurat slik mester Mozart sannsynligvis ville at det skulle klinge. Og det er det denne fine norske trioen (som har spilt sammen hele livet) gjør. Og det er kanskje her nøkkelen ligger. At man har et langt musikkfellesskap bak seg. Da kan man klare å hente ut det magiske lille, som gjør en framføring til en helt spesiell opplevelse.

Lengden på platen er snau, men likevel - dette er en av de virkelig gode produksjonene i 2019.

WOLFGANG AMADEUS MOZART: «Divertimento i Ess-dur» KV563
TrioTaus
2L-148-SACD (2019)
Spilletid: 42:52

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar