mandag 6. januar 2020

Den politiske komponist

Man kan ikke la være å la seg fascinere av Cecilie Ore (f. 1954) og hennes skaperkunst. Hun dekker mye av det samtidsmusikalske landskap - og på denne platen er hun mer politisk og kritisk en noen sinne. Det blir interessant musikk av slikt.

Hun tar sine standpunkter inn i musikken - og ved hjelp av strålende formidlere i Ensemble 96, Nordic Voices og sopranen Eir Inderhaug blir jeg sittende å lytte. Lyttende på de tekstlige utløp, som Ore så eminent får til å klinge perfekt.
Delvis på denne platen har hun skap tekst sammen med Bibbi Moslet - et samarbeid som har resultert i skarpe og spennende tekster.
Plata inneholder tre verk; «Come to the Edge!», opprinnelig skrevet for BBC Singers og tilegnet punk-gruppen Pussy Riots. «Who do you think you are?» er skrevet til 200-års jubileet for den norske grunnloven - og er - morsomt nok - sannsynlig vis det eneste vokalverket som er framført fra Stortingets talerstol.
Platen avsluttes med «The Vatican Trilogy» som kan kalles en nåtidens madrigalkomedie. Og det er tidvis bisarre, underfundige og tankevekkende tekster som presenteres.
To kor bidra på platen. Ensemble 96 under ledelse av Nina T. Karlsen og Nordic Voices. Her snakker vi formidling av høy klasse - med sangere som er utrolig flinke i sin diksjon.
Eir Inderhaug tar oss inn i Cecilie Ores verden med de musikalske tanker rundt grunnlovsjubileet. Vel verd en lytt det også.

Her har vi en plate som er viktig og den gir oss lyttere komponistens og tekstforfatternes budskap - både musikalsk og politisk. Slikt er både flott og viktig.
God plate!

CECILIE ORE: «Come to the Edge!»
Ensemble 96 (dirigent Nina T. Karlsen)
Nordic Voices
Eir Inderhaug
Aurora CD ACD 5095 (2019)
Spilletid: 67:06

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar