lørdag 25. januar 2020

Eminent pianospill!

Nils Anders Mortensen er særdeles aktiv på platefronten. Alta-musikeren er fast akkompagnatør for Marianne Beate Kielland - og når han nå går "solo" med en cd fra en av verdens største komponister med musikk "alle" store pianister har gjort før ham, er det godt å registrere at denne innspillingen er av det ypperlige slaget.

Det er mesteren selv, Johann Sebastian Bach (1685-1750), denne meget fine pianisten har gitt seg i kast med. Hans valg er tre dansaktige suiter. Musikk som er iørefallende og godt skrevet. Opprinnelig er dette musikk for cembalo, men det er jo helt i orden å benytte det moderne pianoet som instrument, da dette gir utøveren (og lytteren) et ekstra oppkomme av klanger og dynamikk. Dette faller heldig ut på denne innspillingen, da Mortensen ikke fjerner seg fra Bachs opprinnelige form på disse verkene.
Mortensen er tro mot de skrevne noter, og han spiller lekkert og lett i disse satsene som utgjør «Overtyre i fransk stil» BWV831, «Sarabande con Partite» i C-dur BWV 990 og «Engelsk suite nr.6 i d-moll» BWV811. Spesielt falt jeg ganske fort hans tolkninger i BWV 990. Her er det musikalsk eleganse og forståelse så det holder!
Hva en komponist fra Alta får til er rett og slett imponerende. Den byen er jo ikke akkurat verdens musikalske navle - men du verden hva denne musikeren klarer å formidle!

JOHANN SEBASTIAN BACH: Musikk for klaver
Nils Anders Mortensen, piano
LAWO Classics LWC 1174 (2019)
Spilletid: 55:29

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar