tirsdag 7. januar 2020

En oboist og hans orkester

Trygve Aarvik var solo oboist i Kringkastingsorkesteret fra 1981 til 2018 - og denne platen er på en måte den nå pensjonerte oboistens gave det musikkelskende publikum - og hvilken gave han gir oss - fra strålende kammerspill til virtuos formidling i to flotte obokonserter.

Det er ikke til å unngå at man legger merke til denne musikeren - med den karakteristiske barten - og den varme klangen. Han har egentlig «alltid» vært der de mange ganger orkesteret har gitt sine konserter i tv-ruta.
Denne platen - som jo er en slags avskjed med orkestre og publikum - innledes med Egil Hovlands (1924-2013) «Cantus VIII» for obo og strykekvartett. Det ble skrevet i 1986 og står fjellstøtt som et sentralt verk i Hovlands kammermusikkproduksjon. Aarvik og hans medmusikere (Kolbjørn Holthe, fiolin - Henrik Hannisdal, fiolin - Jon Sønstebø, bratsj og Frida Fredrikke Vaaler Værvågen, cello) gir et meget godt musikalsk bilde i dette verket. Samspillet er rett og slett utsøkt.
Så kaster Aarvik og orkesteret seg inn i norsk samtidsmusikk. Obokonserten til Kjell Habbestad (f. 1955) er bestilt av Aarvik selv og han urframførte verket i 2012. Musikken utfordrer både solist og orkestermusikere - og igjen ble jeg slått av hvor varmt og enkelt det hele klinger. Og det er kanskje det som kjennetegner en musiker med spilleglede og en masse erfaring i bagasjen. Obokonserten er spennende og framføringen gir oss i sofaen en veldig god opplevelse.
Så er det Johan Kvandal (1919-1999) som avslutter en musikalsk rikholdig innspilling med «Konsert for obo og strykere» - igjen nydelig spill fra solist Trygve Aarvik - og strykerne i Kringkastingsorkesteret lager et vakkert musikalsk vevet teppe under den dyktige dirigenten Ingar Bergby.
Et lite ekstranummer hører også med på en "avgangskonsert" «What a wonderful world» kan like gjerne bære undertittelen «What a wonderful musician».
Det er bare å si tusen takk til en strålende - og pensjonert - musiker!

TRYGVE AARVIK: Singing Oboe
Kringkastingsorkesteret - dirigent Ingar Bergby
LAWO Classics LWC 1186 (2019)
Spilletid: 66:29

Det må opplyses at undertegnede i skrivende stund er vikar i radiokanalen NRK Klassisk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar