søndag 19. januar 2020

Den enkle sangen

Eivind Grovens sanger innbyr ikke til de store virtuose utladninger. De lavmælte melodiene er finstemte og tiltalende, og passer mezzosopranen Marianne Beate Kielland veldig godt.

Eivind Grovens musikk er mangfoldig. Hans storslagne symfonier er god lytting - likedan hans «Hjalarljod overtyre» og ikke minst det stort anlagte «Draumkvedet». Når han så tar det helt ned i lied-tradisjonen, så møter vi på en måte en ny Eivind Groven (1901-1977). Folkemusikken han så gjerne brukte i de symfoniske verkene er mer eller mindre borte i sangene, derfor lytter man med nye ører til denne platen.
Og lyttingen er god. Kiellands tydelige og fine diksjon og hennes litt mørke stemme passer fint til disse sangene, sanger som fortjener mer oppmerksomhet enn de tidligere har vært tildelt.
Tekstene til disse melodiene er skrevet av Henrik Wergeland, Ingeborg Refling Hagen, Hans E. Kinck, Herbrand Underberget og Arne Paasche Aasen.
Så takk til Marianne Beate Kielland og hennes strålende pianist Nils Anders Mortens, for nok en gang å hente inn musikk som gir et verdifullt innblikk i norsk musikkhistorie vi ikke kjenner så godt fra før.

EIVIND GROVEN: Sanger
Marianne Beate Kielland, mezzosopran
Nils Anders Mortensen, piano
LAWO Classics LWC1178 (2019)
Spilletid: 77:04 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar