fredag 24. januar 2020

Godt fortalt i musikk og bilder

Bergen Filharmoniske orkester ligger ikke på latsiden om dagen. Den ene innspillingen etter den andre dukker opp. Denne gangen er det et lite vågestykke de har gitt seg utpå; «Ridder Blåskjegg» av Bela Bartok (1881-1945).

Det er to meget anerkjente og dyktige solister som er engasjert til denne innspillingen. Michelle De Young (Judit) og John Relyea (Blåskjegg) har en enorm erfaring og de kler sine roller veldig godt på denne innspillingen. Operaen er langt fra det lystige slaget - og stemmene deres kler den dystre og tidvis skremmende handlingen.
Bergen Filharmoniske orkester under ledelse av Edward Gardner gjør en fin musikalsk figur i denne innspillingen. Men jeg kunne ønske meg enda litt mer underbyggende musikalsk drama i deler av verket. Så selv der handlingen - og musikken innbyr til en mørk atmosfære, er det ikke alltid den musikalske framførelsen følges opp i orkesters spill - som tidvis er riktig så fint nyansert. Men som sagt kunne jeg ønsket meg mer.
Det er forøvrig en fordel om man har cd-heftet som ledsager - eventuelt er et partitur en hendig følgesvenn gjennom den snaue timen operaen varer.
Operaen synges på originalspråket.

BELA BARTOK: «Ridder Blåskjegg»
Solister: Michelle De Young (mezzosopran), John Relyea (bass), Pál Mácsai (forteller)
Bergen Filharmoniske orkester - Edward Gardner (dirigent)
CHANDOS CHSA5237 (2019)
Spilletid: 58:57

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar